SEKSSYNONIEMEN 🍆

📝 12 februari 2019

Het lijkt erop dat 🍆 alleen door Japanners gebruikt wordt als ze aan het koken zijn. In de rest van de wereld verwijst het symbool zelden naar de paarse groente soort en is het vooral populair door zijn tweede betekenis: het mannelijk geslachtsdeel. Omdat er geen letterlijke seks-emoji bestaan, zoeken gebruikers allerlei alternatieven. Uit mijn enquête blijkt dat er naast de welbekende 🍆 of 🍑 veel meer emoji-sekssynoniemen bestaan.

Het Unicode Consortium, de non-profit organisatie die emoji beheert, voegt elk jaar ongeveer 100 nieuwe symbolen toe. Door de selectiefactoren die ze hierbij hanteren vinden dingen die met geweld of seks te maken hebben nooit hun weg naar het toetsenbord. Zo werd in 2016 een voorstel voor een geweer-emoji, op aandringen van Apple, afgewezen omdat het te aanstootgevend zou zijn. Ook een condoom-emoji is afgewezen. Emoji-gebruikers hebben wel de behoefte om over deze onderwerpen te appen. Zéker over seks en juist via zo’n persoonlijk apparaat als de smartphone. Daarom hebben zij verschillende synoniemen bedacht om Unicode’s preutsheid te boycotten.

Sex Stories via GIPHY

Een aantal sekssynoniemen zijn inmiddels zo mainstream, dat Facebook ze bestempeld als gevaarlijke content. Facebook’s content moderators scannen dagelijks door biljoenen posts op het platform en zorgen ervoor dat de sfeer gemoedelijk blijft, zodat zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk door hun ‘wall’ blijven scrollen. Uit de 1400 pagina’s uit Facebook’s regelboek die The New York Times onder ogen kreeg blijkt dat er een aantal woorden zijn die waarschuwen voor gevaarlijke content, maar ook een aantal emoji. Als je iets post met een 🍆, een 🍑 of een 👅, dan zou je bericht seksueel getint zijn en wordt het door de moderators extra in de gaten gehouden.

Uit mijn online onderzoek blijkt echter dat mensen veel meer emoji gebruiken als het over seks gaat. Op de vraag “Welke emoji gebruik je om seks te beschrijven” blijkt dat de druppel-emoji 💦 en het oké-gebaar gevolgd door een wijsvinger 👌👈 minstens zo populair zijn als de aubergine en de perzik. De banaan 🍌, komkommer 🥒 of de baguette 🥖 zijn andere favoriete alternatieven. En ook het smuilende gezicht 😏 en de vuist-emoji ✊ worden regelmatig ingevuld. Niet iedereen kiest echter voor een expliciet symbool; ook een kussend stel 👨‍❤️‍💋‍👨, een koppel hand-in-hand 👫 of een vrouw en een man 👦👩 gebruiken sommigen om seks te beschrijven. Een enkeling loopt wat op de zaken vooruit en vindt de gezin-emoji 👪 het meest toepasselijk.

Sex Stories via GIPHY

De diversiteit van de antwoorden laat zien emoji ons op een creatieve manier laat communiceren. Van woorden zijn we gewend dat ze één, hooguit twee betekenissen hebben, maar emoji kun je voor allerlei dingen gebruiken. Je kunt een symbool zelf of met een groep vrienden een nieuwe invulling geven. Zo’n synoniem kan zomaar viral via het internet worden verspreid en mainstream worden, zoals bij de aubergine gebeurde. Dat de betekenis van emoji niet vaststaat stimuleert een speelse omgang, en dit maakt de beeldtaal enorm aantrekkelijk. Niet alleen voor de leuk, maar ook omdat gewaagde content op die manier zomaar de ogen van Facebook’s content moderators kan ontglippen.

De Sex Stories die bij deze blog horen zijn beschikbaar voor sexting via Giphy. Je kunt zoeken op #emojivalentine of #lilianstolk

Share this article: Facebook, Tweet this