ZIJN ER NIET GENOEG EMOJI? 🤯

📝 10 december 2018

Dit jaar zijn er 158 nieuwe emoji aan ons toetsenbord toegevoegd. Naast blond en bruin, zijn er nu ook personen met rood en grijs haar. En we kunnen eindelijk een toiletrol of een petrischaaltje naar elkaar appen. Maar wie zit hier nu echt op te wachten? Zijn er inmiddels niet genoeg symbolen?

De suggesties voor nieuwe emoji die Het Unicode Consortium ontvangt, moeten aan een aantal criteria voldoen om te worden toegevoegd aan het lexicon. Zo moet een symbool populair zijn en internationaal te gebruiken. Bij de laatste update lijkt de organisatie deze punten echter uit het oog te zijn verloren. Het ‘leafy green’ komt qua populariteit niet in de buurt van een hamburger. Waarom werd ‘Belgisch bier’ afgelopen jaar afgewezen, maar is er wel plek voor een Chinese Mooncake of een Turks Nazar amulet? Waarom is er een salt shaker gecodeerd, maar ontbreekt de peper?

Er staan nu 3000 emoji op het toetsenbord en als het aan Unicode ligt worden dit er alleen maar meer. Er zijn steeds meer specifieke symbolen die met veel details worden vormgegeven door de platforms, waardoor het voor emoji steeds lastiger wordt om een inclusieve beeldtaal te zijn. Apple maakte van de danser-emoji een flamenco danseres in een rode jurk, waardoor er later ook behoefte kwam aan een mannelijke disco-danser. Door het symbool meer details te geven, worden er automatisch dingen uitgesloten. Een gender neutrale danser of iemand die breakdancet ontbreekt nog steeds. 

Dit was ook een punt van kritiek van Shigetaka Kurita, die emoji in 1999 bedacht. Voor mijn boek over emoji Het zonderwoorden-boek, vroeg ik hem wat hij van de hedendaagse symbolencollectie vond: “Het is jammer dat het afbeeldingen zijn geworden die je mooi of lelijk kunt vinden”. Voor Kurita was emoji meer een taal, zoals de pictogrammen op vliegvelden. Destijds konden de symbolen uit maximaal 12 bij 12 pixels bestaan, wat ervoor zorgde dat het ontwerp meteen in het oog sprong. Kurita’s karakters zijn inmiddels ook opgenomen in de collectie van het MoMA. 

Voor de sticker app Pixelated Emoji vertaalde de nieuwste emoji naar het oorspronkelijke 12 bij 12 format. Ik ontdekte dat dit met sommige dingen helemaal niet lukt. Het bonnetje veranderde in een abstracte rechthoek en ook van de toiletrol bleef weinig over. De superman en de cupcake zijn daarentegen zo iconisch, dat ze zelfs op zo’n klein formaat herkenbaar blijven. Wellicht is het succesvol kunnen vertalen naar een 12 bij 12 pixel formaat een waardevol nieuw criterium voor Het Unicode Consortium.

De Pixelated emoji sticker-app is gratis verkrijgbaar in de App-Store.

Share this article: Facebook, Tweet this